Nieuws & blog

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo ook een brand.  In Nederland ontstaan er per jaar zo’n 30.000 branden. Het is dus belangrijk om de nodige preventieve maatregelen te treffen. Hoe is het gesteld met de brandveiligheid bij u thuis? Wordt u wel op tijd wakker bij een brand?

Dikke zwarte rook
Elk jaar overlijden er zo’n 50 mensen aan de gevolgen van een brand. Het gevaarlijkste aspect van brand is vaak de dikke zwarte rook die u ervoor zorgt dat u geen idee heeft waar u heen moet. Deze ontwikkelt zich zo snel, dat u in de meeste gevallen vrijwel geen tijd heeft om te ontsnappen. Het is dus belangrijk om een brand zo snel mogelijk te detecteren, vooral wanneer u ligt te slapen. Zo kunt u op tijd ontsnappen. Toch is niet elk huis voorzien van de nodige preventiemiddelen, zoals bijvoorbeeld brandmelders.

Op tijd ontsnappen aan brand
Om op tijd te kunnen ontsnappen aan een brand moet een brand zo snel mogelijk gedetecteerd worden. Het is dus van belang om voldoende brandmelders op te hangen bij u thuis. De brandweer adviseert om minimaal één brandmelder per etage te plaatsen. Het handigste is, om deze op een centrale plek te monteren aan het plafond. Daarnaast is het verstandig, om bij ruimtes waar het risico op brand extra groot is, een extra brandmelder te plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ruimtes waar veel elektra aanwezig is of waar de CV-ketel hangt.

Loos alarm bij brandmelders voorkomen
Een groot probleem bij brandmelders is dat ze vaak op de verkeerde plek hangen. Zo komen wij regelmatig rookmelders tegen die geplaatst worden in een keuken of dicht bij de badkamer. Deze rookmelders belanden vaak al snel weer in een lade nadat ze een aantal keer loos alarm geven door rook uit de keuken of damp uit de badkamer. Op deze plekken is het handiger om een hittemelder te plaatsen. Deze reageren niet op rook of damp, maar op een extreme verhoging van de temperatuur. Houd er ook rekening mee dat u een brandmelder niet te dicht bij een lamp plaats. Ook dit kan voor storing zorgen.

Uw huis beveiligen? Sla twee vliegen in één klap!
Tegenwoordig is het mogelijk om rook- en hittemelders te koppelen aan ons slimme alarmsysteem. Zo is uw huis optimaal beveiligd tegen inbraak en wordt ook brand direct gedetecteerd. U wordt dus altijd op tijd gewekt door de sirene. Daarnaast wordt u direct op de hoogte gesteld van een brandmelding bij u thuis via onze virtuele meldkamer. Het is altijd fijn om te weten dat er ook een oogje in het zeil wordt gehouden wanneer u niet thuis bent.

Meer weten over onze slimme alarmsystemen?

2 reacties

 • Marie de Jonge

  Bedankt voor dit informatieve blog over brand. Ik vroeg mijzelf ook weleens af of ik wakker zou worden wanneer er brand uitbreekt in huis. Gelukkig heb ik sindskort brandmelders in elke kamer laten installeren. Ik vind het een fijn idee dat ik me op deze manier kan beveiligen.

  • centralalert

   Hoi Marie,

   We zijn blij dat je onze blog interessant vond om te lezen en dat je hebt besloten brandmelders te installeren. Onze slimme brandmelders zijn tegenwoordig ook te koppelen aan het alarmsysteem, waardoor je dus altijd een brandmelding krijgt op je smartphone. Mocht je nog vragen hebben over de beveiliging van je huis, dan helpen we je graag!

Geef een reactie

ARCHIEF
CENTRAL ALERT BEVEILIGING

Central Alert is uw allround partner op het gebied van veiligheid en beveiliging. Central Alert is gevestigd in Almelo, maar levert diensten aan zowel particuliere als zakelijke klanten door heel Nederland. Kennis en expertise staan bij ons centraal. Dit zorgt ervoor dat u bij ons terecht kunt met elk soort vraagstuk op het gebied van beveiliging.