Nieuws & blog

De afgelopen jaren is het aantal woningovervallen gedaald. Toch blijken ouderen nog steeds kwetsbaar voor woningoverval. Opvallend is dat dit vaak gepaard gaat met buitensporig geweld. Vaak met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg. De impact van een woningoverval is dan ook enorm.

Ouderen zijn vaak te goedgelovig.

Volgens de politie zijn ouderen vaak te goed van vertrouwen. Ze maken vrijwel geen gebruik van preventiemiddelen zoals extra veiligheidssloten of een kierstandhouder. Daarnaast laten ze vaker deuren of ramen openstaan of laten ze zelfs vreemden binnen. Het gevolg is dat het aantal woningovervallen welliswaar is gedaald, maar procentueel het aantal oudere slachtoffers gelijk blijft.

Seniore slachtoffers van woningoverval: de cijfers.

Elk jaar worden er minder woningovervallen gepleegd. In 2013 werden er nog 638 woningovervallen gepleegd, waarvan 169 bij oudere slachtoffers (66 jaar en ouder). Een jaar later, in 2014, bleef het aantal woningovervallen steken op 516. 25 procent hiervan werd gepleegd bij ouderen. In 2015 daalde het aantal woningovervallen opnieuw, naar 460. Toch steeg in verhouding het aantal oudere slachtoffers naar 28 procent. Hieruit blijkt dat deze groep nog steeds kwetsbaar is voor deze vorm van criminaliteit.

De babbeltruc

Ouderen laten hun belagers vaak zelf binnen. Deze doen zich vaak voor als iemand anders en maken misbruik van het goede vertrouwen van deze mensen. De politie en ouderenbond unie KBO roepen ouderen dan ook op om alert te zijn en niet zomaar de deur open te doen.

Tips tegen woningoverval

  • Houdt zo min mogelijk contant geld en waardevolle sieraden in huis.
  • Vertel niet aan vreemden wat u thuis bewaart en waar u dit verstopt.
  • Sluit ramen en deuren waar u niet direct zicht op heeft goed af.
  • Doe niet zomaar de deur open. Kijk eerst wie er voor de deur staat.
  • Vreemde voor de deur? Maak gebruik van een stevige kierstandhouder.
  • Maak eventueel gebruik van een paniekknop voor noodsituaties.

Bron: RTLnieuws.nl

Preventieadvies op maat ontvangen?

1 reactie

  • Verschrikkelijk dat mensen misbruik maken van de goedgelovigheid van ouderen. Goede tips! Ik denk ook dat je als dochter of zoon van een senior kan bijdragen aan de veiligheid en beveiliging van hun woning.

Geef een reactie

ARCHIEF
CENTRAL ALERT BEVEILIGING

Central Alert is uw allround partner op het gebied van veiligheid en beveiliging. Central Alert is gevestigd in Almelo, maar levert diensten aan zowel particuliere als zakelijke klanten door heel Nederland. Kennis en expertise staan bij ons centraal. Dit zorgt ervoor dat u bij ons terecht kunt met elk soort vraagstuk op het gebied van beveiliging.