Nieuws & blog

De criminaliteitscijfers dalen al jaren, maar toch voelt 1 op de 3 Nederlanders zich wel eens onveilig. Is dit terecht of onterecht? Is Nederland veiliger geworden of juist niet? De laatste cijfers op het gebied van veiligheid zijn gepubliceerd. Wij hebben de belangrijkste voor u op een rijtje gezet.

1 op de 3 Nederlanders voelt zich wel eens onveilig.

36 procent van de mensen voelt zich wel eens onveilig. In de eigen buurt voelt één op de vijf Nederlanders zich wel eens onveilig. Deze percentages liggen ongeveer gelijk met 2014. Men voelt zich het onveiligst in Amsterdam, Rotterdam, Limburg en Den haag. In de regio’s Noord-Nederland, Noord-Holland, Oost-Nederland en Oost-Brabant voelt men zich het veiligst. Over het algemeen geldt, hoe stedelijker de buurt, hoe onveiliger men zich er voelt.

Op plekken waar vaak jongeren rondhangen voelt men zich het vaakst onveilig, namelijk 41% van de mensen. Ook de onveiligheidsgevoelens rondom uitgaansgelegenheden zijn relatief groot. Hier voelt 23% zich wel eens onveilig. In eigen huis ligt dit percentage het laagst. 1 op de 10 mensen voelt zich thuis wel eens onveilig.

De kans op een woninginbraak het hoogst ingeschat

In de Veiligheidsmonitor is men gevraagd hoe groot men de kans in schat om het slachtoffer te worden van criminaliteit. 1 op de 10 mensen denkt dat de kans op een woninginbraak groot of heel groot is. Andere delicten zoals zakkenrollerij, beroving op straat of mishandeling worden veel lager ingeschat, namelijk gemiddeld slechts 3 procent.

18% van de Nederlanders slachtoffer van criminaliteit

In 2015 werd 18% van de Nederlanders het slachtoffer van een vorm van “traditionele criminaliteit” zoals inbraak of oplichting. 2 % werd het slachtoffer van een geweldsdelict, ruim 12% van vermogensdelicten en 6% van vandalisme. 1 op de 9 Nederlanders werd in 2015 het slachtoffer van cybercrime. Opvallend genoeg is dit aantal vrijwel gelijk gebleven aan 2014. Hacken is hierbij het grootste probleem. Daarna volgen koop- of verkoopfraude, internetpesten en identiteitsfraude.

De meerderheid is tevreden over de Politie

Een kwart van de Nederlanders heeft in 2015 contact gehad met de Politie in de eigen gemeente. Ruim 60% van deze mensen is (zeer) tevreden over het laatste contact. 30% van de Nederlanders is tevreden over het optreden van de Politie in het algemeen. De tevredenheid over de Politie is vrijwel gelijk gebleven ten opzichte van 2014.

Extra veiligheidssloten populair, maar vaak geen alarmsysteem

Tweederde van de Nederlanders heeft thuis extra sloten om inbraak te voorkomen. Toch valt er nog iets te verbeteren. Slechts 13% van de woningen is voorzien van een alarmsysteem. Wel zorgen Nederlanders ervoor dat het lijkt alsof er iemand thuis is als ze weg zijn. 43% laat ’s avonds een lamp branden wanneer er niemand thuis is. 7 op de 10 Nederlanders neemt waardevolle spullen mee uit de auto om diefstal te voorkomen.

Meer weten over de criminaliteitscijfers of veiligheid?

Elk jaar doet de Veiligheidsmonitor in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie in samenwerking met gemeenten en de politie onderzoek naar de veiligheid en leefbaarheid. Meer weten over de veiligheid in 2015? Lees dan de Veiligheidsmonitor 2015. Wilt u meer weten over veilig wonen? Kijk dan op de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen of laat u adviseren door één van onze beveiligingsadviseurs.

Meer weten over het beveiligen van uw huis?

Geef een reactie

ARCHIEF
CENTRAL ALERT BEVEILIGING

Central Alert is uw allround partner op het gebied van veiligheid en beveiliging. Central Alert is gevestigd in Almelo, maar levert diensten aan zowel particuliere als zakelijke klanten door heel Nederland. Kennis en expertise staan bij ons centraal. Dit zorgt ervoor dat u bij ons terecht kunt met elk soort vraagstuk op het gebied van beveiliging.